Share
blogger_avatar
Elisabetta Rizzato
Ik heet Elisabetta, maar ben op het web beter bekend als de stem van het roze hondje @italianbark. In het dagelijks leven ben ik een architect gespecialiseerd in interieurdesign. Met mijn voorliefde voor graphics, web en fotografie ga ik als het even kan op reis en deel ik mijn bevindingen op de virtuele pagina's van ITALIANBARK. 
Leestijd 15 minuten

Wat is design nu eigenlijk precies?

Wat is design?

Letterlijk: “Het ontwerpen van een object met het doel om functionaliteit en schoonheid samen te brengen, uitgaande van een basisconcept”.

 

Wat is design voor mij?

Eenvoud van vorm. Een object dat met zijn vorm aan een duidelijke behoefte voldoet. Aan de ene kant het product van de menselijke fantasie en aan de andere kant het resultaat van engineering.

 

Het is iets dat niet uit de mode raakt: het maakt deel uit van het heden maar houdt al rekening met de toekomst (het woord Design wordt niet voor niets uit het Engels vertaald met het begrip Ontwerp, dat op zich al duidt op een toekomstige dimensie van de verwezenlijking van het idee).

 

Het is heel moeilijk om het begrip in een paar regels samen te vatten. Aan de hand van een paar praktijkvoorbeelden laat ik zien wat een eenvoudig voorwerp tot een designobject maakt. Vandaag zet ik een (virtuele) douchemuts op en kijk een beetje om me heen in de badkamer van Novellini, zoekend naar datgene wat voor mij design is.

 

Even tussendoor: ik heb het bedrijf Novellini afgelopen maand persoonlijk leren kennen tijdens de viering van het 50-jarige bestaan van het bedrijf. Het idee dat dit bedrijf nooit is weggegaan uit de stad waar het ooit is begonnen (de prachtige stad Mantua) en van daaruit vandaag de dag nog steeds douchewanden produceert die over de hele wereld worden geëxporteerd, kon niet anders dan een architect/blogger fascineren die haar blog ITALIANBARK heeft genoemd. Deze naam is bewust gekozen met het idee om het buitenland te laten weten wat er in Italië voor moois bestaat met betrekking tot interieur en design.

 

Het concept van Novellini is echt Made in Italy, een totaalconcept dat begint bij het ontwerp en doorloopt tot de uiteindelijke productiefase van elk artikel.

 

Het bedrijf heeft er namelijk voor gekozen om samen te werken met twee professionals uit de Italiaanse Designbranche: de architect Massimo Farinatti, maker van de serie baden Divina en de designer Marco Pellici, ontwerper van de douchecabines Eon en Gala en de douchepanelen Vanity en Dress.

novellini design box 2013
Een schets van de designer Marco Pellici, ontwerper van de douchecabines Eon en Gala en de douchepanelen Vanity en Dress

Ik wil het vandaag met jullie onder andere over enkele ontwerpen hebben!

 

Het designbad:

eenvoud in de belijning

blogger_divina
Het bad Divina kan aan de persoonlijke smaak worden aangepast met zes verschillende kleuren afwerkingspanelen

Het bad Divina, in de rechthoekige standaard uitvoering met houten afwerkingspanelen, viel me meteen op toen ik de showroom van het bedrijf binnenstapte.

Dit bad met strakke lijnen kan gewoon niet onopgemerkt blijven, een driedimensionaal statement dat volledig vrij staat in het midden van de ruimte. Een object met een perfect gedefinieerde belijning dat alle functies van een topklasse bad in zich heeft, met ruime afmetingen en een riante ligruimte (u kunt er hier verder mee kennismaken).

 

Dit zegt de ontwerper:

"Met Divina ben ik teruggegaan naar de basis, ik heb het overbodige weggelaten, niet een vereenvoudiging maar een zoektocht naar de essentie. [...] een proces van elimineren om de gebruikservaring nog intenser te maken. Dit is mijn interpretatie van het invullen van een zo persoonlijke ruimte als de badkamer." Citaat van Massimo Farinatti

 

Daarna heb ik ontdekt dat Divina aan de persoonlijke smaak kan worden aangepast met de afwerkingspanelen...  

De zoektocht naar schoonheid van Novellini houdt niet op bij één interieurvoorwerp maar breidt zich ook uit tot andere elementen van de badkamer. Dit blijkt uit de mogelijkheid om het ligbad Divina te personaliseren met verschillende afwerkingen voor de ombouw, gemaakt van een volledig nieuw PVC-vrij materiaal. Deze afwerking kan perfect op de andere interieurelementen van de badkamer worden afgestemd.

 

Het bedrijf uit Mantua is namelijk een partnership aangegaan met Iotti, een bedrijf dat in de badmeubelbranche opereert. In samenwerking met Iotti biedt Novellini een aantal interieurelementen aan met dezelfde PVC-vrije afwerking als bij het bad Divina, waardoor deze perfect met elkaar kunnen worden gecombineerd. Het resultaat is een strakke, tijdloze en zeker geen "modegevoelige" badkamer.

Ik leg de nadruk op dit aspect van het niet modegevoelig zijn, omdat dit voor mij één van de essentiële voorwaarden is voor een designobject en ervoor zorgt dat dit product een investering voor de lange termijn is. Voor mij gaat design samen met de trends van het moment zonder te verouderen, net zoals die designertas die je nu en over tien jaar nog kunt dragen maar nooit uit de tijd is (de vrouwen onder ons zullen dit voorbeeld goed begrijpen)! 

 

Hetzelfde afwerkingsmateriaal is nu ook beschikbaar voor andere series baden zoals Sense en Iris, het instapbad. Er zijn zes verschillende kleuren: wit glans, wit mat, wit hout, grain, burlington en wengé.

blogger_finiture
De zes verkrijgbare kleuren: wit glans, wit mat, wit hout, grain, burlington en wengé

 

De design douchepanelen:

schoonheid gecombineerd met engineering

blogger_vanity_dress
De nieuwe douchepanelen Vanity en Dress, beide ontworpen door de designer Marco Pellici

Vergeet de traditionele douchepanelen: Vanity en Dress zijn echt toonbeelden van design.

 

Beide panelen zijn ontworpen door Marco Pellici en onderscheiden zich door hun golvende belijning en prachtige materialen, gericht op kwaliteit en combinatiemogelijkheden.

 

In het begin zinspeelde ik al even op design als zoektocht naar schoonheid gecombineerd met engineering... kijk, volgens mij is een designer ook een beetje een ingenieur, het klinkt misschien raar, maar volgens mij is het zo.

Om vorm te geven aan een idee, een concept, is het noodzakelijk dat je de materialen en het potentieel ervan op je duimpje kent. Een object dat is getekend en waarmee verder niets wordt gedaan, blijft op papier staan. Een product waarover is nagedacht vanaf de eerste ontwerpfase tot de uiteindelijke productiefase kan een designobject worden.

Soms betekent dat ook afgaan op je intuïtie om een materiaalsoort of een productieproces toe te passen dat normaal gesproken niet bij die branche hoort.

 

Neem bijvoorbeeld het douchepaneel Vanity: in de praktijk is dit paneel gemaakt van een gebogen, gelast en gepoedercoat plaatmetaal, dit is hetzelfde productieproces als dat van...... auto's :)

 

Het bad dat een douche wordt:

de vorm die voorziet in de behoefte

blogger_revolution
Revolution uitvoering met meubel voor wasmachine en wasmand

Wat betekent design voor mij?

Een concept dat voldoet aan een eenvoudige dagelijkse behoefte en dat vorm krijgt dankzij tekenen, ontwerpen en construeren.

 

Toen ik deze douche zag, gecombineerd met het opbergmeubel dat ruimte biedt voor de wasmachine, vond ik dit meteen een geniaal idee.

 

Verder kijkend, heb ik ontdekt dat Revolution ook een creatie is van Marco Pellici. Dit ontwerp is ontstaan als oplossing voor het vervangen van een bad door een douche met alles erop en eraan (je weet niet half hoe hard ik zoiets nodig heb: ik heb zelf een ligbad uit de jaren 90 in huis dat ik als douche gebruik, maar dit is zeker niet comfortabel en ook niet mooi!).

Bovendien: het Revolution systeem benut de beschikbare ruimte maximaal doordat er naast de douchecabine ook een handig badmeubel kan worden geplaatst. Dit meubel is perfect is om er de wasmachine en de droger in te bouwen maar kan ook worden gebruikt als eenvoudig opbergmeubel voor de badkamer.

 

Een designantwoord op de concrete vraag om de ruimte in de badkamer, die over het algemeen niet groot is, zo goed mogelijk te benutten. Ontwerpers hebben vaak de neiging om meer ruimte te besteden aan andere kamers in het huis, zoals de woonkamer, waarbij juist ruimte van de badkamer "ingepikt" wordt.

 

In de badkamer moet vaak op een paar vierkante meter ook de wasmachine nog ondergebracht worden. Een huishoudelijk apparaat dat absoluut onmisbaar is in elk huis, maar niet zo fraai is om te zien, laten we eerlijk zijn.

 

De designdouchebak:

design zit 'm in de details

Er is een aspect waar we het nog niet over gehad hebben en dat volgens mij één van de sleutels is tot design: aandacht voor de details. 

 

Bij een designobject wordt niets aan het toeval overgelaten. Ook al worden bepaalde details alleen door geoefende ogen waargenomen (en door degenen die een beetje gefixeerd zijn zoals ik), toch garandeer ik je dat de details in het totaalbeeld het verschil maken, en hoe. Bovendien zijn er details die door de meesten over het hoofd worden gezien maar in werkelijkheid in het geheel juist het verschil maken.

 

Neem nou de douchebak: dit is één van die dingen die ten opzichte van de douchecabine op het tweede plan komt, aangezien de douchebak visueel een kleinere impact heeft en zich niet op "ooghoogte" bevindt. De douchebak is echter een onlosmakelijk deel van de badkamer, omdat de douchebak feitelijk in of op de badkamervloer komt te liggen in plaats van de afwerklaag van tegels. In de praktijk kan de keuze van de verkeerde douchebak daarom echt een probleem zijn.Het detail dat in dit geval het verschil maakt is de plaatsing van de douchebak: er kan gekozen worden voor inbouw om de tegelvloer en de douchebak mooi in elkaar over te laten lopen, of men kan juist de voorkeur geven aan een visuele scheiding tussen het ene element en het andere.

 

Met NOVOSOLID biedt Novellini twee oplossingen in één designproduct: een douchebak die aan de lange zijde 9 cm en aan de korte zijde 4 cm kan worden ingekort. Hierdoor kan de douchebak perfect worden geïntegreerd in elke beschikbare ruimte.

blogger_piatti_doccia
NOVOSOLID: de nieuwe generatie douchebak

De douchebak kan worden ingebouwd, zodat een volledig vlakke vloer wordt gerealiseerd of worden verhoogd met stelvoetjes (opbouw). De douchebak NOVOSOLID bestaat uit innovatief materiaal, dat voor 75% bestaat uit het natuurlijke materiaal dolomitisch marmer en voor het overige deel uit een volledige bekleding van gelcoat.

 

Dit materiaal voelt overigens bijzonder prettig aan...  bij aanraking geeft het materiaal een gevoel van warmte en zachtheid.

 

Omdat design niet alleen een kwestie is van zien, maar ook van voelen en ruiken en wie weet ook van horen en soms van proeven... Nou ja, in plaats van duidelijkheid scheppen over wat design is, is het me gelukt om jullie nog meer in verwarring te brengen ;) 

Share